''Ja maar appelstroop bevat toch ook ijzer Henk-Jan?'' ''Ja, en? Dat bevat een fietssleutel ook''

May 27, 2019

Niet raar dat ze moe was. Afslanken ging haar ook niet makkelijk af, zei ze. En moet ook eerlijk zeggen: zij was niet echt vooruit te branden. Het was slechts een constatering. Geen waardeoordeel…. Ik sprak haar. Ze kwam nog even naar mij toe. Na de Masterclass die ik gaf bij een bedrijf waar ik afgelopen week mocht spreken.  “Ik vond je Masterclass mooi Henk-Jan, dank je wel. Ik ga je boek De Beste Verliezer meenemen. Maar klopt het wel wat je zei Henk-Jan? Je gaf aan dat appelstroop niet gezond was. Dat is toch best wel ok? Gewoon wel gezond toch?” 

“Uhm, nee… appelstroop is niet gezond”

“Ja, maar… appelstroop bevat toch ook ijzer enzo Henk-Jan?”

“Ja, en? Dat bevat een fiets sleutel ook”

Het is een van de voorbeelden die ik dagelijks tegen kom. De kennis over voeding bij velen is niet erg aanwezig. Niet raar, ik bedoel… ik weet niets van lassen, vogels of de binnenlandse politiek in Kenia. Ook weet het aantal inwoners van Argentinië niet. De laatste 5 song nummers die de toplijst 40 haalden ook niet. Nou heeft dat laatste vooral te maken dat ik al 40+ ben en net iets teveel Radio10 luister denk ik, maar toch..... Je kan nou eenmaal niet alles weten. Wat een slecht voorbeeld Henk-Jan. Want.... “Voeding is toch elke week in het nieuws?”  Ja, dat wel, maar dat zegt niet alles. Het komt pas bij je binnen als je er voor openstaat. Iedere week is ook de minister van infrastructuur en waterstaat, economische zaken en klimaat en sociale zaken en werkgelegenheid in het nieuws. Íedere week! En als je het dan vraagt wie dit momenteel zijn, dan weet lang niet iedereen dat dit ministers Cora van Nieuwenhuizen, Eric Wiebes en Wouter Koolmees zijn. Kortom; als iets veel in het nieuws komt wil niet zeggen dat mensen het ook automatisch maar weten. Dat geldt ook voor het onderwerp voeding. Gelukkig – en geheel terecht wat mij betreft – niet meer uit het nieuws te slaan. 

Voeding staat volop in de aandacht. Toch hebben we nog een lange weg te gaan. Er is nog steeds een enórme groep mensen die meer pillen dan broccoli en appels eten. De manier hoe veel mensen eten is nog verre van gezond. Wat voor velen normaal is, heeft níets te maken met een gezond voedingspatroon. Het is eerder het versneld afbreken van het lichaam, in plaats van het lichaam voeden met gezonde voeding. Zo dus ook deze mevrouw van afgelopen week. Zij was echt (nog) in de veronderstelling dat stroop gezond is. Omdat het ook ijzer bevat. Tja… dat zit dus ook in een fietssleutel. Die eet je ook niet op. Tenzij je een heel bijzondere weddenschap hebt verloren tijdens je vrijgezellenfeest.

Appelstroop is niets meer dan 60% suiker. 60%!!! Niet 1-2%. Nee, 60! Dit is géén Gouden Boodschap. En al helemaal niet voor kinderen. Knikker dat weg is mijn advies. Het aanwezige percentage ijzer in stroop is dé misleider om appelstroop te verkopen. Uiteraard is het eten van stroop niet gezond. Klopt, een fietsstleutel ook niet. Got it. Stroop is gewoon snoep. Niets anders. En snoep op brood is idioot. Quite simple.

De-Beste-Verlierzer-TheaterhotelK6LDSeiSjSqve

 Henk-Jan spreekt over Radicaal anders boodschappen doen: "Gouden Boodschappen"

EET MEER GROENTE EN FRUIT | EN ZOVEEL MEER

Tal van onderzoeken worden gedaan. Met regelmaat wordt nieuws gedeeld. Recentelijk verscheen het rapport dat Nederlanders dramatisch weinig groente en fruit eten. Dat is ook onderdeel van mijn boek. Iets dat ik al jaren verkondig. Nederlanders halen met de gemiddelde consumptie van 131 gram groente en 113 gram fruit per dag per persoon bij lange na niet de aanbevolen hoeveelheden van 250 gram groente en 2 stuks fruit per dag. En 350 gram en 3-4 stuks fruit zou nog beter zijn. Dan zitten veel mensen daar ver vanaf... Geen wonder dat velen vermoeid zijn, versneld ziek worden, prikkelbaar zijn, of moeite hebben om af te slanken. 

Een boterham zou je anders moeten beleggen. Niet met stroop. Dat is écht niet meer van deze tijd. Again: een boterham met stroop is níet meer van deze tijd. 

“Overdrijf je nu niet een beetje Henk-Jan?”

“Nee”

Dat vroeger ook stroop werd gegeten en dat velen die dat aten erg oud zijn geworden, dat geloof ik wel. Hou er dan ook rekening mee dat die generatie niet al die andere pruttel aten in grote hoeveelheden. Wel even appels met appels vergelijken….

In mijn boek De Beste Verliezer heb ik 5 pagina’s gewijd aan 'Hoe je dan wel je brood kan beleggen'. Onder andere met groente en fruit. 

“Groente en fruit? Op brood? Pardon?” 

Ja, gun jezelf en je gezondheid een plezier. In het boek lees je er alles over. Ik neem je mee in de wereld van De Beste Verliezer. Of bezoek, of boek hem voor je club of bedrijf: een van mijn Masterclasses. Hoe dan ook: ga voor Gouden Boodschappen. We moeten toe naar een radicaal ander voedingspatroon. Gouden Boodschappen, dat gaat verder dan 'slechts' groente en fruit. Een gezond voedingspatroon gaat om een totaal aanpak. Daarin speelt groente en fruit wel een belangrijke rol. Er is nog een grote groep mensen die slechts 1 (!) keer per dag groente eet. Veel te weinig. Twee keer per dag groente eten is een must have. Gewoon daarover geen concessie. Klaar. Quite Simple again. En nee, je hoeft daarvoor niet als een mega konijn door het leven te gaan. Gun jezelf in ieder geval wel een respectvol lichaam. Voed je lichaam met wat gezonds en breek het niet af door al het zogenaamde genotsvoeding. Alleen het woord al: genotsvoeding. Come on! Tuurlijk, genieten mag. Daar is ook niets mis mee. Maar elke dag genotsvoeding is idioot! Althans, als je nog lang wilt meegaan op deze prachtige aardbol. Trouwens, het woord genotsvoeding klopt natuurlijk niets van. Ja, het gééft genot. Maar van vóeding is geen sprake. Dan zou ik eerder het woord 'vergifvoeding' willen gebruiken als je er dan toch een naam aan wilt geven. Niet echt een vrolijke naam. Maar goed... het is wat het is. Het geeft je genot, maar van voeding is uiteraard geen sprake als we spreken over traditionele 'genotsvoeding'. Het is mega ongezond.

Overigens is daar is op zijn tijd niets mis mee. Maar door het woord genotsvoeding te gebruiken, lijkt het net alsof het nog iets met voeding te maken heeft. Dat heeft het natuurlijk niet. Eerder wat mij betreft dus met vergif voor je lichaam. En als dat hard klinkt; sorry, ik kan het niet anders omschrijven. Oooh nee, ik ben ook geen doorgeslagen type dat zelf nooit iets ongezonds neemt. Tuurlijk wel! Maar de mate waarin.....

Sommigen mensen eten elke dag wel een koek(je), snoep, chips of appelstroop.....

Het is echt niet raar dat de mevrouw die na de Masterclass naar mij toe kwam: moe is. Moeite heeft met afslanken en serieus niet vooruit te branden was. Ze vertelde mij wat ze allemaal at. 

De dame die ik afgelopen week mocht spreken; als zij anders gaat eten, ánders tegen voeding áánkijkt, dat het roer in no-time om zal zijn bij haar. Al 20 jaar doe ik dit. Ik weet van heel veel dingen niets. Van voeding weet ik ook niet álles. Wél genoeg om een grote groep mensen te supporten. Dat durf ik dan wel weer te zeggen. Dat het niet altijd even makkelijk is om gezonde keuzes te maken,... ook dat weet ik. Het gaat erom hoe je dan wél een bijdrage kan leveren aan een gezondere generatie. Een gezonder land. Niet door te wijzen. Ook niet door betweterig te zijn. Of door te zeiken. Maar wel door te informeren. En hopelijk te inspireren....  Gelukkig ging zij met het boek De Beste Verliezer naar huis…. Ik hoop dat het boek haar zal raken...... En dat haar die appelstroop zal smaken. Maar dan één keer per maand als ze er even lekker uit is. Of wanneer dan ook op dat ene moment die maand. Maar niet meer elke dag. Niet meer van deze tijd 'het eten van fietssleutels....'


HOE DAN WEL? EN....ZWANGER?

Als je dan toch je ijzergehalte wilt opkrikken, eet dan vóeding. Zoals roggebrood, volkorenbrood, vis, een stukje vlees een ei en volop groente. Dat geldt ook als je zwanger bent: je ijzergehalte opkrikken tijdens je zwangerschap met appelstroop is geen gezond en professioneel advies. De voordelen wegen verre van op tegen de nadelen.... 

#DBV90

Om Nederlanders meer groente en fruit te laten eten zijn maatschappelijke en politieke keuzes en een gezamenlijke aanpak nodig. De Beste Verliezer kan dit niet alleen. Wél wil ik een substantiële gezondheid bijdrage leveren aan dit mooie land waarin we leven. De komende jaren zal ik mij hiervoor inzetten. Omdat voldoende energie en een goede gezondheid een groot voorrecht is…. Wat iedereen zou moeten ervaren…. Omdat ik geloof in #DBV90. De leeftijd van 90 jaar bereiken in goede gezondheid. Zonder toeters of bellen (medicijnen).